• DE SILO’S

  DE SILO’S

  DE SILO’S

  Zeeburgereiland, Amsterdam
  39600m3 |  2018

  VINK bouw / Grayfield

  DE DRIE KONINGEN, ZEEBURGEREILAND, AMSTERDAM

  ‘De drie Koningen’ huisvest uiteenlopende activiteiten in Sportheldenbuurt

  Amsterdam krijgt er in 2020 drie stadsiconen bij, de drie oude waterzuivering silo’s worden omgebouwd en uitgebreid tot drie markante gebouwen. Door de karakteristieken van de oude silo’s te behouden en met nieuwbouw op te toppen worden ze dé trotse identiteitsdrager van Zeeburg, een gebied dat de laatste jaren sterk in ontwikkeling is. De silo’s zullen een diverse mix aan publieke en commerciële functies huisvesten met een sterke focus op de buurt. De gemeente Amsterdam schreef in 2017 een tender uit waarbij ‘De Drie Koningen’ tot absolute winnaar is gekozen. Naast TANK zijn VINK bouw en Grayfield bij het concept, de bouw en de programmering.

  Caspar, Melchior & Balthazar
  De naam van het project' de Drie Koningen' staat symbool voor de eenheid en de verscheidenheid die de silo’s samen belichamen. Elke silo is apart geprogrammeerd waardoor er optimale aansluiting is bij de behoefte van de buurt als op stadsniveau. Het dak van de voormalige silo's biedt een panoramisch uitzicht over de stad en is publiek toegankelijk.

  Duurzame architectuur
  Doorslaggevende elementen voor het winnen van de herontwikkeling van de silo’s zijn duurzaamheid, programmering en architectuur. Menno Kooistra van TANK: “We hebben bij het ontwerp de hoogste standaard op het gebied van duurzaamheid verwerkt. De gekozen systematiek is BREEAM, met label 'Outstanding'".

  Programmering
  De drie silo’s zijn verdeeld in een oost, west en midden, met elk een unieke functie. Zo wordt er in de westersilo ruimte geboden aan sport en spel, is er een ontmoetingsruimte in de oostersilo, waar een brouwerij wordt gevestigd en een restaurant komt. De middelste silo huisvest een culturele evenementruimte die overdag als huiskamer voor de buurt dient. Bovendien wordt deze silo twee dagen per maand gratis ter beschikking gesteld voor bijzondere plannen van buurtbewoners, scholen of sportverenigingen: van workshops tot muziek- of dansuitvoeringen tot trouwceremonies.

  Ontwerp
  TANK heeft vooral het bestaande rauwe karakter van de voormalige waterzuiveringssilo’s omarmd. Dit karakter wordt ervaren in de imposante binnenruimte, maar komt ook terug in het ontwerp van de nieuwe toevoeging. “Met de robuuste houten volumes die in contrast staan met het oude beton van de silo’s ontstaat een iconisch beeld dat de skyline van Amsterdam zal verrijken.