• DE KEIZER MARINE

    DE KEIZER MARINE

    DE KEIZER MARINE

    Zaandam
    9.000 m2 |  2018

    De Keizer Marine

    MADE TO EVOLVE

    Conceived as a modular structure, a hybrid of wood and steel, our proposal for the new headquarters for yacht engineering company De Keizer Marine anticipates the future needs of the company whilst encapsulating its vision and culture. In our design we envision the office as as a place of work, as a habitat for living and as a space for growth.

    De Keizer Campus
    To meet De Keizer Marine’s request for an HQ that furthers teamwork and underlines its cutting edge approach, the design breaks through barriers between departments and hierarchy through the creation of a large open-space plan that is accessible from all sides. The Makerspace, a 9m height column-free, gives the company full flexibility through an open-plan industrial space for all departments that require logistic efficiency. The first floor houses the office spaces which are visually and physically connected with The Makerspace on the ground floor, allowing for an openness in culture and use.

    De Keizer Habitat
    With a combination of smart high-tech with low-tech, we created the ideal climate for the company. The sawtooth roof blocks direct sunlight yet maximises daylight from the north and creates a maximum surface for photovoltaic panels to greatly reduce energy cost. The overhang on the east, south and west keeps the facade cool while maintaining maximum outdoor views. We created an indoor forest to add health benefit. Finally, fresh air is collected through the patio, naturally filtered, naturally conditioned and circulated throughout the building.

    De Keizer Evolution
    Our vision for the new De Keizer Marine HQ is designed to organically grow and change with the company. With a fully engineered structure composed out of a limited amount of elements, a large variety of alterations to the design are possible. The building accommodates the option for departments to grow independently from each other. Furthermore, new connections can be made between departments to increase productivity. The building can continuously evolve, adapting to growth or shrinkage, add-ons or reductions.