• RIVIUM QUADRANT 2

    RIVIUM QUADRANT 2

    RIVIUM QUADRANT 2

    AMSTERDAM
    2017

    Het Transformatiefonds

    How can technology accommodate a remote area to become a vibrant mixed-use neighbourhood?

    Located outside the eastern ring road of Rotterdam, Rivium is a car-dominated office district that will be transformed into a mixed-use neighbourhood with housing and public programs. The low-dense area is dominated by centralised office blocks surrounded by ground level parking. To cope with the remote location, the district is connected by a self-driving public transport system that connects with the surrounding neighbourhoods. A pioneering network easy to reduce, expand, reroute, reconnect or change its intervals according to its uncertain future. The network makes the district ideal for other programs as student housing for the nearby universities, short/extended stay hotels for the nearby sportpark and workspaces/ateliers for the creative companies due to its expandability in network and program. TANK’s proposal for Rivium Quadrant 2 is a strategic two-phased plan; 1, build a kickstarter new student tower to significantly intensify the plot and introduce new program to the area, and 2, transform the existing building block with program defined by the success of phase 1 tower.

    The new (phase 1) tower is defined by a structural table, constructed out of four compact legs - two elevators and two staircases - to create an efficient floor plan. The structure makes is possible to program each floor differently and creates the possibility for an exchange of program. The ceiling heights vary dependant on the program per floor. A stacked multitude of student houses - a vertical reinterpretation of the dormroom - are alternated by collective living rooms and public program. On the ground and first floor the towers are connected by an artificial landscape pleated to create a terrace on the south, entrance to the deck on the north, program that addresses the neighbourhood on the north and a main entrance in the west. The core surface of the plint remains parking. The two existing (phase 2) towers will be programmed for creative entrepreneurs or start-up businesses while pending its final transformation when tower 1 is finished.

    Branded as The Departments, the building creates its own micro-economy by making it possible for the students to exploit their own living space and earn back part of the rent. For the individual iinc (entrepreneurs or business) a 32m2 living room is organised along a gallery with easy accessible window fronts. For the collective students a central 200m2 living room can be exploited as cinema, kitchen, start-up incubator, workshop, atelier for artists, studio, gym, pool, brewery, etc. The structure of the building makes it possible to alternate other (public) programs in the building.

    The Departments App accommodates the micro-economy by offering a digital platform for connections and exchange. The app serves as a virtual map for the building, agenda and private wallet. Students can offer their business or services via the app or see whats happening in their building. To anticipate and act on future developments, the app is also accessible outside the community and before the building is realised to gather information. Payments are done with the buildings own crypto-currency.