• JOY JAAGPAD

    JOY JAAGPAD

    JOY JAAGPAD

    Amsterdam
    2016

    ALTC Joy Jaagpad

    HYPER PERGOLA

    TANK designed an adaptable structure composed out of a grid and surface elements to accommodate a variety of activities and conditions. The structure potentially grows with the clubs current and future, known and yet to be known ambitions and demands for the clubhouse. The structure deviates from the conventional questions of identity (representation, association, form, etc.) or function (bar, deck, tower, tribute, etc.) and is solely focussed on the performance of the structure when its in use. It can be high, low, big, small, square, long, etc. And it is a hyper pergola that extends the use of a clubhouse.

    The tennisclub is located in the south-west corner of the A10 ring road in Amsterdam. An extension of the highway forced a reconfiguration of the clubs territory, with a relocation of the clubhouse and a rearrangement of the tennis courts. The change created a possibility to reposition the clubhouse better fitting the kind of club they currently are and their ambitions for the future. Over the years the club has increased in size and activities that take place during and after the games. Some activities are occurring daily or regularly, others monthly or yearly. Some a generic and some are specific. Some are big and some are small. The structure accommodates these possibilities without ruling out by importance.

    The future ambitions of the Joy Jaagpad club(house), collided with the recent questions of what a clubhouse is. A clubhouse is no longer defined by a single program (the bar, the tribune or the beach pavilion) or a double identity (couch-clubhouse, outlook-clubhouse or country-clubhouse) but is shaped by the variety of activities that could take place, the conditions that occur and the complexity of the context. Some requirements relate to the tennis matches, some are more organisational. Some are dual: “we want the possibly of housing a large indoor event, but our main focus are the matches outside” or “we want to stay dry and watch a tennis match at the last court”. Rather that convict ideas, TANK approached these possibilities without constraints.

    The laminated wooden grid of 3 by 3 m serves for attachment of surface elements: a floor, a wall, a roof, a stair, etc, to create spaces like: shelters, tribunes, platforms, a stage, a party room, a lounge and even a high point overlooking all courts.