• VOORTUINEN

    VOORTUINEN

    VOORTUINEN

    Amsterdam
    2016
    www.devoortuinen.nl
    Pinnacle Property Development

    FROM OFFICE TO APARTMENT

    From an old office building to comfortable apartments with a panoramic view, private terraces with trees, private elevator, and the Westerpark on your doorstep. This is 'De Voortuinen', a new housing project designed by TANK.

    Each apartment has their own ‘front garden’: a royal private terrance which also serves as an entrance to the apartment. Architect & Partner Menno Kooistra from TANK turns the conventional housing typology inside-out: “As a owner you step from the Westerpark, via the elevator, directly on to your own frontgarden.”

    'De Voortuinen' is a ground-breaking transformation project. The project contains a unique find: the elevators whom are currently positioned in the building’s core, are moved to the facade. This reduces the amount of hallways inside and leading up to your apartment, leaving more room for living spaces, allowing you to step directly from your elevator lobby in your own apartment.
    There are hardly any communal spaces in 'De Voortuinen'. Kooistra says: “Hallways, lobbies, and corridors, are mainly seen as source possible discomfort. Privacy is getting more and more important. Meanwhile the idea of sharing private space or possessions is becoming an active part of contemporary society. You can subled a vacant room, just like you share you car. The design plays a central role since it allows each separate living space to have it’s own front door. “

    All rooms are accessible from the private front garden, it creates a situation in which the apartment can be decided and used in many different ways. Part of the apartment can be subled as separate studio, have an office or practice. While households are expanding this space can be easily reconnected to the appartement without mayor refurbishment, or be turned into a private residence for an au-pair. This extra front door allows the appartement to be used overtime, even whilst moving into new family situations.

    “Green spaces are not a luxury in the city”, Kooistra states. On each of the twelve levels, ten buckets are placed containing trees, bushes, and smaller vegetation like herbs and grass. Trees are watered by a central irrigation system. Water used, is collected and stored on the roof, underneath the solar panels. This ecological densification contributes to reducing heating, filters fine dust, and demise noise-pollution. “We literally pull the Westerpark into the apartment”.

    Although the former bank toren undergoes complete transformation, the existing structure remains intact and forms a characteristic detail in every appartement. The transformation is an important step towards to future plans of Westerpark West, the urban plan 'De Voortuinen' is part of, which will be developed in the coming years.

    'De Voortuinen' offers a large variety of apartments ranging from 30 to 330 square metres. All apartments own a private terrace and are without Amsterdam leasehold.
  • STADSTUINEN

    STADSTUINEN

    STADSTUINEN

    AMSTERDAM
    2016

    Pinnacle Property Development

    URBAN LIVING IN BETWEEN THE GREEN

    The project location of 'Stadstuinen' is part of the strategy to extend the westerpark westwards and making it natural to extend the Westerpark within the apartments. Westerpark is a green oasis situated just outside the city centre of Amsterdam. Nowadays urbanity asks for highly flexible, future resilient and sustainable apartments. Because living, working and leisure are more interfering with each other the ability to share space with friends, tourists or other people is becoming more and more important.

    The 9 floors high tower has an industrial character and on every facade you can see a vertical stroke of patio´s constructed underneath each other. The apartments can easily be adjusted per day or per season and the patio´s can be used as an inner or outer space. Because the climate comfort can be used individually, each resident can adjust it to their specific needs or wishes. This accumulates in a pleasant and healthy inside climate and a strong reduction of the energy use. Stadstuinen results in a mixture between high urban architecture combined with attractive, big and enclosed patio´s; urban living in between the green.
  • PATENT

    PATENT

    PATENT

    Nederland
    2016

    PATENT FOR AN INNOVATIVE RESIDENTIAL TYPOLOGY

    TANK submitted a patent for an innovative residential typology. The patent describes a highly efficient circulation strategy from the entrance at ground level to the entrance of an apartment. The circulation eliminates the central core with elevators, stairs and collective hallways typically found in conventional residential buildings and thereby creates more space for the residents. The new residential typology derived from the project ‘De Voortuinen’, a former ING-Banking office building located in Westerpark-West, Amsterdam.

    The patent covers privacy demands by residents and high efficiency demands by developers, housing corporations and investors. In collaboration with DGMR, TANK developed a system with stairs and elevators in the facade. The vertical circulation, e.i. stair or elevator, give direct access to the private terras and residence on each level. The ground floor is freed from a service core and maximises commercial space.
  • NIEUWEVAART

    NIEUWEVAART

    NIEUWEVAART

    Amsterdam
    6300m2 |  2016

    APF International B.V.

    High-end office transformation

    For Nieuwevaart - located in a monumental cityscape -TANK designed the transformation of a low-end office into a high-end office to match todays requirements. The building is characterised by large open plans (1.300 m2, total: 6.300 m2) with a depth of 30 meters and extensive views of historical icons and monumental streetscapes which make the location unique for large businesses.

    The current brick facade has small windows, typically designed for single office rooms, did not use this potential or increase the quality of the work space. Therefore TANK replaced the facade by a highly transparent facade constructed out of concave glass and steel panels. Glass curtainwalls are mostly bound to the outskirts of the city, here it meets tradition in an interactive manner. More daylight and a better distribution of light into the building increased the surface of good quality work space. The curved glass eliminates the need for profiles and increase the extensive views. The all-glass facade minimises the surface in the core to an ideal ratio for supporting and additional program. And the concave panels show a unusual result of transparency and fragmented reflections of the surrounding.

    The grand size of each glass plate (5.9 m tall by 3.2 m wide and a radius of 1.8 m) creates a monumental scale, referring to and fitting in it’s historical context.
  • JOY JAAGPAD

    JOY JAAGPAD

    JOY JAAGPAD

    Amsterdam
    2016

    ALTC Joy Jaagpad

    ADAPTABLE CLUB HOUSE

    TANK designed an adaptable structure composed out of a grid and surface elements to accommodate a variety of activities and conditions. The structure potentially grows with the clubs current and future, known and yet to be known ambitions and demands for the clubhouse. The structure deviates from the conventional questions of identity (representation, association, form, etc.) or function (bar, deck, tower, tribute, etc.) and is solely focussed on the performance of the structure when its in use. It can be high, low, big, small, square, long, etc. And it is a hyper pergola that extends the use of a clubhouse.

    The tennisclub is located in the south-west corner of the A10 ring road in Amsterdam. An extension of the highway forced a reconfiguration of the clubs territory, with a relocation of the clubhouse and a rearrangement of the tennis courts. The change created a possibility to reposition the clubhouse better fitting the kind of club they currently are and their ambitions for the future. Over the years the club has increased in size and activities that take place during and after the games. Some activities are occurring daily or regularly, others monthly or yearly. Some a generic and some are specific. Some are big and some are small. The structure accommodates these possibilities without ruling out by importance.

    The future ambitions of the Joy Jaagpad club(house), collided with the recent questions of what a clubhouse is. A clubhouse is no longer defined by a single program (the bar, the tribune or the beach pavilion) or a double identity (couch-clubhouse, outlook-clubhouse or country-clubhouse) but is shaped by the variety of activities that could take place, the conditions that occur and the complexity of the context. Some requirements relate to the tennis matches, some are more organisational. Some are dual: “we want the possibly of housing a large indoor event, but our main focus are the matches outside” or “we want to stay dry and watch a tennis match at the last court”. Rather that convict ideas, TANK approached these possibilities without constraints.

    The laminated wooden grid of 3 by 3 m serves for attachment of surface elements: a floor, a wall, a roof, a stair, etc, to create spaces like: shelters, tribunes, platforms, a stage, a party room, a lounge and even a high point overlooking all courts.
  • PIER VAN SCHEVENINGEN

    PIER VAN SCHEVENINGEN

    PIER VAN SCHEVENINGEN

    Scheveningen, NL
    2016

    Kondor Wessels, DanZep

    SITTING AT THE PIER...

    In the summer of 2015 the Pier reopened for public. The pier will be operated for at least five years, in which space is offered to a wide range of amenities. Think of art and culture, events, F&B and shopping. In the meanwhile a long term plan will be developed give the Pier a final stable existence. TANK is is working on a long term research and development strategy for Scheveningens Pier.
  • NORTHERN LIGHT

    NORTHERN LIGHT

    NORTHERN LIGHT

    Amsterdam
    2016

    APF International B.V.

  • HAL A4

    HAL A4

    HAL A4

    Amstelveen, NL
    2016

    Hörnstenen, K&O groep

    IT'S ALL A FACADE

    TANK reimagined the HAL A4 logistic center and office space near Schiphol Airport and designed a new facade. The new facade redefines the buildings as a whole and reorganises the logistics to a more efficient situation.

    The original situation is fully organised around a cluster of transport and circulation; a building split in two and transport bundled in between. The two front facades are opposed to one another and the paths of trucks, cars and pedestrians intersect in a confined space minimum for the turn of a single truck. The resulting dispersed logistics and the dead-end inner street creates an inefficient and unrepresentative building. The critical point that defines the efficiency of a logistic center, the time required for the handling of a truck, is limited by the buildings organic organisation.

    The initial request to unify the buildings and close off the property is met by a new multi purpose structure. The new facade (a) redefines the front/back sides and visibility from the highway, (b) unifies the two building parts into a single mass, (c) create a secure and save interior street for pedestrians and a variety of purposes, and (d) moves logistics to the abundance of space in the front. By moving the main logistics out of the inner street, TANK proposed to remove unnecessary stone surface to intensify the purpose and quality of the work environment.

    The tight budget of the project challenged the design of a smart and simple solution. The facade consists out of aluminum half-cylindrical profiles mounted with interspaces to the main structure. The interspace allows daylight to pass and maintains visibility.
  • PRINSENGRACHT

    PRINSENGRACHT

    PRINSENGRACHT

    Amsterdam
    2016

    AIVM - HALLVARD

    Transformation of an Amsterdam monument and former Luzac School into luxury apartments.

  • WFC3 WORLD FASHION CENTER

    WFC3 WORLD FASHION CENTER

    WFC3 WORLD FASHION CENTER

    AMSTERDAM
    2015

    PINNACLE PROPERTY DEVELOPMENT

    Study for the transformation of one of the towers the World Fashion Center into an apartment block.




  • NDSM WHARF

    NDSM WHARF

    NDSM WHARF

    Amsterdam
    2015

  • VIVIUM ZORGGROEP

    VIVIUM ZORGGROEP

    VIVIUM ZORGGROEP

    HUIZEN
    2014

    VIVIUM, GODELINDE
    Extension and redevelopment of a residential care center.

    LOCATION
    Huizen, The Netherlands

    CLIENT
    Vivium Zorggroep

    YEAR
    2014

    STATUS
    Preliminary design

    PROGRAM
    Residential care center

    TEAM
    Cooper Feldman
    Rossicon
    Nikkessen Projecten
  • BRANDHOUT

    BRANDHOUT

    BRANDHOUT

    Amsterdam
    2016

    IT'S ALL REUSE

    Brandhout, means firewood in Dutch, is a concept of 100% reused building materials. TANK created in collaboration with Greyfield and IQ Creative a concept and design for a restaurant in Amsterdam North.

  • VESTZAKTHEATER

    VESTZAKTHEATER

    VESTZAKTHEATER

    Son en Breugel, NL
    2016

    Nikkessen Projecten - Rossicon

    Transformation of a former theatre into apartments including a new development of courtyard houses.
  • OD75

    OD75

    OD75

    Den Haag
    2013

    Pinnacle Property Development

    TRANSFORMATION OF FORMER SHELL OFFICE

    Living in Benoordenhout at the historic estate Oostduin. The Marie Bylandt complex makes it possible to live on an estate where peace, history and beauty combined with a cosmopolitan character of comfort, modernity and allure. Beautiful loft apartments overlooking both the Dutch coast and the skyline of The Hague and magnificent pavilion houses surrounded by nature with the extraordinary private outdoor spaces.
  • RIVIERSTAETE

    RIVIERSTAETE

    RIVIERSTAETE

    Amsterdam
    2013

    Pinnacle Property Development

    Rivierstaete is a study and design for the transformation of what used to be the biggest office building in Europe.
  • BURGERWEESHUIS

    BURGERWEESHUIS

    BURGERWEESHUIS

    Amsterdam
    2014

    Vlasman Projecten, Greyfield

    ALDO VAN EYCKS ORPHANAGE (BURGERWEESHUIS)

    TANK envisioned an elevated extension composed out of a horizontal slabs and structural voids to programmatically intensify yet preserve a monument. Our proposal for the transformation renews the program and organisation without changing the original concept or performance of the building.

    Located in the southern edge, within the inner ring of Amsterdam, the Orphanage (Burgerweeshuis) designed by Aldo van Eyck in 1960 is a micro-city with urban elements as the street, square, collective space and residence. An ensemble of interconnected courtyards give access to the collective spaces and residential rooms with private gardens. Intended as social and functional squares the courtyards perform similar to collective squares in a city. With the reprogramming in 1991 the original program of the Orphanage is moved elsewhere. Today the micro-city aims to significantly expand the program of the site with new office space.

    The new two-level building is elevated above the complex and accessible through the courtyards. These spaces that were originally designed as 'nodes of connections and interaction', today also connect the old with the new, street and pavilion, museum and office, ground park and skypark, intensifying the performance of the voids. The original mini-city that could potentially grow outwards, expands upwards to increase and align its density to neighbouring buildings. The structural cores bring in daylight to the plinth, stairs and elevators thereby creating momentum visible from the outside. The outdoor spaces on the ground level become voids in the volume above allowing daylight to pass through.