• BURGERWEESHUIS

    BURGERWEESHUIS

    BURGERWEESHUIS

    Amsterdam
    2014

    Vlasman Projecten, Greyfield

    ALDO VAN EYCKS ORPHANAGE (BURGERWEESHUIS)

    TANK envisioned an elevated extension composed out of a horizontal slabs and structural voids to programmatically intensify yet preserve a monument. Our proposal for the transformation renews the program and organisation without changing the original concept or performance of the building.

    Located in the southern edge, within the inner ring of Amsterdam, the Orphanage (Burgerweeshuis) designed by Aldo van Eyck in 1960 is a micro-city with urban elements as the street, square, collective space and residence. An ensemble of interconnected courtyards give access to the collective spaces and residential rooms with private gardens. Intended as social and functional squares the courtyards perform similar to collective squares in a city. With the reprogramming in 1991 the original program of the Orphanage is moved elsewhere. Today the micro-city aims to significantly expand the program of the site with new office space.

    The new two-level building is elevated above the complex and accessible through the courtyards. These spaces that were originally designed as 'nodes of connections and interaction', today also connect the old with the new, street and pavilion, museum and office, ground park and skypark, intensifying the performance of the voids. The original mini-city that could potentially grow outwards, expands upwards to increase and align its density to neighbouring buildings. The structural cores bring in daylight to the plinth, stairs and elevators thereby creating momentum visible from the outside. The outdoor spaces on the ground level become voids in the volume above allowing daylight to pass through.